Práve je 18 Máj 2022, 10:43

Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  [ Počet príspevkov: 94 ]  Prejsť na stránku Predchádzajúca  1, 2, 3, 4, 5  Ďalšia
Salvia Divinorum 
Autor Správa

Založený: 12 Júl 2011, 20:33
Odoslať Re: Salvia Divinorum
vapnik sa vyzražal v hrnci ked som varil vodu :D takže asi chlpky

17 Júl 2011, 12:09

Založený: 31 Máj 2011, 20:00
Dobrý deň prajem.
Pán Parvanov rád by som sa vás spýtal na trochu zložitejšiu otázku.
Pestovaním šalvie sa zaoberám taktiež niekoľko rokov za vedeckými účelmi.
Tuším že tiež viete, že salvia dinivorum v prírode vyhynula !
Pripájam aj par obrázkov ... aby bolo moje úsilie o spoluprácu s vami viac prospešné!
Mojím cieľom je vypestovať alebo vyšľachtiť druh salvie dinivorum ktorý sa bezproblémovo množí semenami s 80% úspešnosťou.
Moje rastliny ako vidíte na obrázkoch nie sú v skleníkoch ... sú pestované v bytových podmienkach pri vzdušnej vlhkosti ktorá je
bežná v našom pásme ... Sú plne aklimatizované vydrža aj nízke teploty do 8C ... pod touto hranicou dochádza k poškodeniu
pretože ako viete majú dužinatú stonku ktorá pri bode mrazu zamrzá a rastlina uhynie.

Momentálne sa pokúšam salviu dinivorum aklimatizovať na rôznu vlhkosť a to nepravidelným sprejovaním listou neznáša to najlepšie ale
dúfam že po čase si zvykne ...

Chcem vás poprosiť o par informácii či neviete nejaký spôsob ktorým sa dá salvia dinivorum donútiť ku kvitnutiu, či vám nejaká šalvia už kvitla kedže pokiaľ viem kvitnú od oktobra do januára ... Taktiež či bi ste sa vedel dostať k semenám šalvie kedže sa problematikou ohľadom pestovania zaoberáte dlhšie.
Chcem sa tiež spýtať či existujú aj iné druhy salvie dinivorum ( kultivary ) inej farby kvetov a pod pokiaľ viem všetky salvie u nás pestované pochádzajú z jednej rastliny z mexica z ktorej odrezky boli knám prinesené v roku 1991 čiže všetci mame salvie s rovnakými génmy je tak ? ( Prosím potvrdte mi či je to pravda alebo nie )

Predom za odpovede na moje otázky ďakujem.

Obrázok
Obrázok

15 Sep 2011, 11:17

Založený: 11 Feb 2008, 11:11
neviem potvrdit, ci mame vsetci 1 klon, je to vsak pomerne pravdepodobne.
kvitne mi bezne, takmer kazdy rok. neviem, ci tuto sezonu stiha, bolo divne pocasie a dost som rezal. rozkvita vsak zaciatkom zimy a to je cas, kedy z praktickych dovodov ju musim prestahovat, co znamena zrezanie. takze mi nikdy nedokvitli.
indukovat kvitnutie je jednoduche, robi to pocasie za nas. rastlina je kratkodenna, kvet sa diferencuje pri skracovani dna pod urcitou hodnotou (svetlo/tma). kvitnu vsak len velke a vitalne jedince, posadene v dost velkej nadobe, optimalne priamo v pode v skleniku. rastliny na fotkach su pekne, silne, na kvitnutie im vsak chyba aspon meter vysky. rastlina s kvetom ma cca 170 cm, ci viac.

15 Sep 2011, 20:11

Ďakujem za informácie veľmi mi pomôžu...
Rastliny na obrázku sú 4 týždňove odrezky z materske rastliny.
Materská rastlina ma za chvýľu niečo cez meter takže môžem dúfať že bude kvitnúť ...
Ešte taká otázočka opelenie v zimnom počasi hmyzom je asi nereálne však ?
Budem ho musieť urobiť ručne ?

PS ako dlho sa venujete pestovaniu salvie dinivorum ?

16 Sep 2011, 06:05

celad Lamiaceae opeluju cmely, mozno vcela by to zvladla ale ani tych nebude. na male musky sa spoliehat nemozno, takze jednoznacne rucne.
uz to nejaky ten rocik bude, ale ozaj netusim...

16 Sep 2011, 10:25

Pan Paravanov
Doposial som sa stýmto nestretol možno mi poradíte.
Salvia mi zhadzuje listy skutočne netuším prečo škodcov sa mi podarilo uspešne zbavyť mydlovým
potrekom ...
No asi pred 4 dňami začali bezdôvodne zhadzovať zdravé listy ktoré nie su poškodené ...
neviete prečo to robia môže to byť spôsobené tým že som ich so skleníka dal na okno a tie z okna na regaly ???
nejaký vykiv teplôt alebo tak ?
Prosím o radu čo najskôr.
Predom dakujem

16 Sep 2011, 11:11

Založený: 28 Nov 2011, 15:07
Odoslať Salvia - listy
Dobrý den, asi před 2 týdny mi přišla rostlinka od známého celkem ve špatném stavu, 4 stonky, skoro žádné listy, když už tak černé nebo úplně maličké. Rostlinku jsem zasadil, dal do parníku.Listů už narostlo celkem dost, ale mám problém.Jakmile začnou růst, jejich okraje ihned zhnědnou.Záléval jsem zatím jednou za cca. 5 dní a každodenně jsem i několikrát rosil, ale zjistil jsem, že to může být příčina hnědnutí a tak jsem přestal.Zatím žádné zlepšení.Ještě dodám, že rostlinku mám na okně,kde má celodenně nepřímé světlo, večer na pár hodin dosvicuji stolní lampičkou.Nevíte, čím by mohlo být hnědnutí listl způsobeno? Děkuji za rady :)

Prílohy:
P1040047.JPG
P1040047.JPG [ 174.69 kB | Zobrazená 10751 krát ]
P1040046.JPG
P1040046.JPG [ 199.33 kB | Zobrazená 10746 krát ]
P1040045.JPG
P1040045.JPG [ 173.93 kB | Zobrazená 10743 krát ]
28 Nov 2011, 15:36

zatial to vyzera ako bezna vec pri prevoze v tomto obdobi. treba len pockat, kym to odrastie. problem bude, az keby sa to rozsirovalo na vacsi podiel listovej plochy, do tretiny listu sa to da pripisat zmene lokality v chladnom obdobi.

28 Nov 2011, 21:17

Založený: 28 Nov 2011, 15:07
Michal Parvanov napísal:
zatial to vyzera ako bezna vec pri prevoze v tomto obdobi. treba len pockat, kym to odrastie. problem bude, az keby sa to rozsirovalo na vacsi podiel listovej plochy, do tretiny listu sa to da pripisat zmene lokality v chladnom obdobi.

dobře, děkuju, snad to tak bude, a myslíte, že se mám poškozené listy otrhat, nebo popř. z nich odstříhat jen ty poškozené oblasti?

28 Nov 2011, 21:32

urcite nie, pozitivny ucinok to nema (iba chaby esteticky) a negativny to bude mat, ak zasiahnete zive casti, co je dost pravdepodobne. zvlast, ked ich je tam tak malo.

28 Nov 2011, 22:24

Zdravím.
Moje šalvie do posiaľ madherne rástli materská rastlina už mala pomaly 1,75 metra na výšku a hustú korunu ak sa to tak da nazvať ale problém sa obiavil v tej dobe ked som bol nutený ju presadiť do večieho črepníka ale došiel mi substrát tak som siahol po prepálenej zahradnej zemine zo záhrady zdalo sa to byť v poriadku no neskôr som obiavil na liskoch drobulinké čierne chrobáčiky neviem čo su zač ... na molice ani iné škodce čo poznám že sa vyskytujú na salvii som nevidel a bohužial nefungovali ani postreky skúšal som asi všetky postreky ake sa daju kúpiť prelieval som aj zeminu ... no zbavyť sa mi ich nepodarilo.

Problém je vtom že po listovej ploche sa nesporadicky od stredovej žilnatiny ale aj od krajov vytvárali hnedá súché podky/kruhy cca 3mm veľké, rastlina sama začala zhadzovať listy denne cca 5-12 listov ktoré boli napadnuté zhodila ... ked už postreky nezaberali tak som sa rozhodol jednu rastlinu úplne zrezať nech vyraší na novo a substrát som vimenil a korene vo vedre s destilovanou vodou som uplne vymyl ale rastlina uschla, tu druhú som len presadil do iného substrátu zbavyl korene toho starého substrátu ... a nechal ju tak ... zdalo sa že sa spametáva začala rašiť listy ale opeť tie chrobáky alebo hmyz napadol tu rastlinu a uhynula tiež momentálne mam jediný odrezok ktorý dúfam zakorení a neprídem o celu generáciu šalvií prosím poradte...

stýmto odolným škodcom som sa nestretol a neviem ako sa ho zbavyť ...
alebo čo je príčinov ... tvorby hnedých kruhov po listoch a jejich nasledného zhadzovania ...

02 Dec 2011, 19:36

to by chcelo foto...

02 Dec 2011, 21:05

To by chcelo keby ale bolo čo fotiť :(

03 Dec 2011, 14:04

Založený: 21 Sep 2012, 11:36
Zdravim,

Chcel by som sa s vami podelit s mojimi rastlinkami , maju uz cez 3 tyzdne, byvaju na vychodnej strane
, myslim ze sa maju dobre.

Potesim sa akymkolvek pripomienkam, komentarom :)

Turnera ulmifolia :

Obrázok Obrázok

Salvia divinorum :
1.
Obrázok Obrázok

2.
ObrázokObrázok

21 Sep 2012, 12:20

vyzeraju v poriadku. akurat substrat (ak dobre vidim podla fotky) sa zasoluje (bezny problem skoro u vsetkych, co bud polievaju obyc. vodou alebo kupili substrat v niektorom z retazcov).

21 Sep 2012, 23:06

Založený: 08 Jan 2013, 22:36
Odoslať Šalvia divinorum
Zdravim, stala sa mi strašná vec. Počas mojej dlhšej neprítomnosti doma cez sviatky sa mi v koflíkoch šalvie objavili vínne mušky. Hmm a moja mama v absolútnej nevedomosti vyložila oba na chodbu, kde je takmer tma a chladno a ešte k tomu ich vystriekala biolitom. :( (Našťastie nie v izbe, to by mi asi zabilo aj pavuky) Šalvijka vyzerala hrozne, listy opadané, väčšina stonky zhnednutá. :cry: Tak som vtedy spravila rýchlo jedine čo ma napadlo. Žiletkou som odrezala umreté stonky (neostalo mi ani kolienko), rez okúpala v studenej vode, obalila koflíky sáčikom (filiovník) s vysielala lásku. Mušky sa vrátili, okrem nich sa objavila aj plesnina na substráte. Ale jedna rastlinka dolu vyhodila nádherný púčik - dva miniatúrne dokonalé lístočky :) a druha je zatiaľ stále iba kyptik.
Čo s plesninou?? bez toho že by som poškodila výhonok? Už aj stonky sú napadnuté myslím... :/
Vopred ďakujem za rady...

08 Jan 2013, 22:53

no,
1. biolit do separovaneho zberu.
2. mama je asi na domov dochodcov este mlada, takze s tymto neporadim. :D
3. musky - nie su vinne, tie sa zivia na sladkom a snad si salvie cukrovou vodou nepolievala. su to smutivky (Sciara), zivia sa rozkladajucou sa organickou hmotou zo substratu, pre velku rastlinu nepredstavuju ziadne nebezpecenstvo (zozeru tak malinky semenacik, o ich likvidacii je tu na fore toho plno..)
4. plesen - nic zavazne pre zdravu rastlinu, pre poskodenu/oslabenu a v pripade, ze je plesni plno, moze byt realne nebezpecenstvo. ale plesen skor indikuje nieco nevhodne, co treba vyriesit skor, ako hlusit plesen. vacsinou je to nedostatocne vetranie, ci nerozlozena organicka hmota v substrate (vyhovuje i smutivkam, ale nie je na skodu, salvia v takom materiali koreni prirodzene). plesen staci postrekovat vodou, casto. narusi sa a o zvysok sa postaraju ine mykoparaziticke organizmy. v substrate by vsak nemalo byt vela drevnej hmoty - ta vyhovuje plesniam a nevyhovuje rastlinam, je to bezna zlozka odpadov predavajucich sa ako substraty v obchodnych retazcoch (oznacuje sa ako kompostovana kora, niekedy napisu len kompost, ale je to kôra).
odporucil by som preplachnut substrat (poprelievat nie moc studenou vodou, vyplavi sa pripadny prebytok organickych latok) a potom aspon 1x denne postrekovat plesen postrekovacom, optimalne silnejsim prudom...

09 Jan 2013, 15:19

Ďakujem ďakujem
Viem kam patrí biolit, no nepomôžem si...
Fajn že mušky nie sú nebezpečenstvo pre rastlinu, ale pre mňa ano, lebo mi hrozí vyhodenie z domu :D
A substrát mam čiastočne taký odpadový... polepším sa :oops:

09 Jan 2013, 19:10

Zdravim,
posielam fotku jednej zachránenej šalvijky. Je na mieste, kde doobeda svieti Slnko, na skrinke pri okne. Už ju neprisvecujem dlhšiu dobu, no teraz začali hnednúť listy. Nie sú úplne suché; robili to stále, ale nie až v takejto miere. Čo to znamená a čo sa s tým dá robiť?

Prílohy:
Salvia.jpg
Salvia.jpg [ 96.42 kB | Zobrazená 10128 krát ]

Naposledy upravil Veronika Fitošová dňa 11 Mar 2013, 20:33, celkovo upravené 4 krát.
11 Mar 2013, 17:25

fotka sa mi nezobrazuje..

11 Mar 2013, 18:27
Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  [ Počet príspevkov: 94 ]  Prejsť na stránku Predchádzajúca  1, 2, 3, 4, 5  Ďalšia

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.