Práve je 18 Máj 2022, 11:13

Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  [ Počet príspevkov: 13 ] 
šalvia problém 
Autor Správa

Založený: 07 Okt 2012, 16:16
Odoslať šalvia problém
Zdravím Vás,

rád by som sa s Vami poradil. Mám problém so šalviou. V pestovaní byliniek len začínam,
asi pred mesiacom a pol som si nasadil do kvetináča šalviu, bazalku, medovku, mätu a pamajorán.
Všetko pekne rástlo, no len na šalvii som začínal badať zvláštne úkazy. Prečítal som si celé
fórum, niektoré prípady sa podobajú môjmu, ale rád by som vedel odpoveď a teda aj radu,
ako dostať šalviu opäť "do formy".

Šalvia pekne rástla, bola zelená, no v poslednom období začali lístky žltnúť, postupne až hnednúť,
strácali zelenú farbu a na spodnej strane listov sa objavili také biele bodky, plus medzi stonkami niekde
aj pavučinka. Zrejme ju napadli roztoče, alebo niečo podobné. Viete mi poradiť, ako sa ich zbaviť.
Čo môže byť príčinou? Inak tento znak sa objavil aj na novo nasadenej šalvie, ktorú som získal tým, že
sa z pôvodnej nedopatrene odlomila stonka. Tento istý problém. V obchode ak som kupoval bylinky
mi ponúkli aj ekologické hnojivo, že mám pohnojiť po dvoch týždňoch rozrobené vo vode. Urobil som
to už dvakrát. Ako prinavrátim šalvii zelené lístky, lebo mám pocit, že každým dňom je to horšie.
Umiestnené ich mám na južnej strane paneláku.

Prikladám aj fotodokumentáciu. Neviem, či to bude dobre vidieť, tú spodnú stranu listov.

Prílohy:
PA070538 kopie.jpg
PA070538 kopie.jpg [ 105.23 kB | Zobrazená 8404 krát ]
Komentár súboru: zožltnuté listy
PA070527 kopie.jpg
PA070527 kopie.jpg [ 83.04 kB | Zobrazená 8410 krát ]
Komentár súboru: vnútorná strana listu
PA070533 kopie.jpg
PA070533 kopie.jpg [ 69.71 kB | Zobrazená 8407 krát ]
07 Okt 2012, 16:50

Odoslať Re: šalvia problém
prepáčte, som to chcel dať do témy so šalviou, nedopatrením som založil novú tému.
ak to viete, môžte to presunúť tam.

07 Okt 2012, 16:51

Založený: 11 Feb 2008, 11:11
salviu mate zavsivavenu roztocmi a poriadne. jedine, co na ne plati (okrem akaricidov, ale tie nepredpokladam, ze chcete uzivat v caji) je vlhko, teda vyssia vzdusna vlhkost a obcasny dazd. presny opak bytovych podmienok. tuto sezonu bolo teplo a sucho, takze roztoce boli (a este aj su a to je uz oktober - cas, kedy mala byt odumreta i posledna generacia) premnozene uplne vsade.
tato salvia vyzera byt Salvia officinalis, teda v byte ju neupestujete, prezimuje vonku. ale to by mala byt posadena v zemi uz dlhsiu dobu, v kvetinaci zrejme zmrzne (uschne vplyvom mrazu). takze odporucam rastlinu zlikvidovat a zalozit si novu kulturu na jar zo semien. substrat takisto zlikvidovat, kvetinac dobre umyt, vajicok su mnozstva...
hnojivo pre xerotermne rastliny (tato salvia je xerotermna = rastie na teplych slnecnych stanovistiach a suchej pode) nie je moc vhodne, rastlina sice moze rast rychlejsie, ale obsah ucinnych latok skor poklesne. aby bol co najvacsi, musi byt rastlina v podmienkach, co najblizsich prirodnym. vtedy je tato salvia dost silna, aby ju roztoc nenapadol.

07 Okt 2012, 17:21

vdaka za odpoved.
tak zrejme to vyhodim vsetko, cize aky druh na jar kupit, ktory prezije aj v bytovych podmienkach?
tak v obchode mi zabudli povedať, že táto rastlina nie je vhodná na pestovanie v kvetináči.
lepšie je zrejme hľadať odpoveď na takýchto odborných fórach.

inak niečo podobne sa mi objavilo aj na pamajoráne (viď foto). tam to má však trošku inú formu.
biely povlak, ale taký jemnejší sa ukazuje na vrchu lístkov. sú tiež roztoče? je potrebné
to isté vykonať? už urejme ani usušiť sa nebude dať...alebo ho stačí iba ostrihať, nie je to však
na všetkých lístkoch, ale postupne, každý deň sa to objaví niekde....
Všetko som mal sadené separátne, akurát pamajorán som dal do jedného väčšieho kvetináča
s bazalkou, na tej zatiaľ nič podozrivé nie je.

Otázka ešte do budúcna, vlhčením listov hociktorej bylinky rozprašovačom sa dá predísť roztočom,
keďže ako píšete sucho im škodí?

Prílohy:
Komentár súboru: pamajorán
PA070542 kopie.jpg
PA070542 kopie.jpg [ 54.58 kB | Zobrazená 8369 krát ]
07 Okt 2012, 20:20

na pamajorane, to vyzera na mucnatku - hubova choroba. moze tam byt aj ten roztoc, ale podla fotky identifikujem ledva tu mucnatku. chce to pestovat na vzduchu, takisto aj tu salviu. s mucnatkou to veru na susenie nie je.
postrekovanim vodou roztocom stazite zivot, vlhko nemaju radi. ale aby to bolo realne ucinne, treba postrekovat casto. to vsak neznesie salvia ani pamajoran pestovany vovnutri, bude tam este viac mucnatky, aj daka hniloba sa moze pridat. ak sa xerotermnym druhom ma darit, musia byt vonku na slnku. jedine vtedy budu mat aj obsah ucinnych latok. na vzduchu znesu aj vodu na list a skor si poradia s roztocmi, salvia pestovana normalne ma hrube listy-pokryte hrubou vrstvou chlpkov, cez tu sa roztoc lahko neprehryzie, navyse aj rastlinne silice mu vadia, ktore sa v nevhodnych podmienkach moc netvoria.

do bytu su vhodne skor tropicke druhy rastlin, ak je to svetly interier, hodia sa i niektore sukulentne druhy.

08 Okt 2012, 00:42

Vďaka za odpovede.
Skúsim teda to pestovať viac vonku, aj keď teploty už nie sú také ideálne, ale tak na južnej
strane bude na to svietiť aspoň stále slnko. Doteraz som to mal za oknom v izbe.
Musím to vyskúšať, lebo som si všimol, že roztoče sa objavili už aj na ostatných bylinkách,
teda mäte, medovke a verbene, jedine bazalka ostala zdravá zatiaľ.

08 Okt 2012, 07:50

ked ich mate tolko, skuste vsetky rastlinu aspon na 3 hodiny potopit vo vani. a potom na vzduh a rosit poctivo, optimalne demineralizovanou vodou (z osmozy alebo prevarenou), aby sa povrch rastlin nezavapnil.

08 Okt 2012, 10:53

celu rastlinu uplne ponorit pod hladinu, alebo myslite len korene? nemoze jej to uskodit.
ano rosit som uz zacal, uvidime, co to urobi.
inak pamajorán ak som dal na slnko resp. priamo von, tak ta mucnatka nateraz zmizla.
len uz teraz rozmyslam, ako prezimovat tieto bylinky. lebo vo vnutri urcite sa budu trapit
so suchym vzduchom.

08 Okt 2012, 11:39

aj teplom. samozrejme ponorit cele a vsetky. roztoc sa musi utopit. kym ich tam nezabudnete na 2 tyzdne, nestane sa im nic.

08 Okt 2012, 15:23

Založený: 25 Okt 2012, 15:34
Caute vospolok,

touto formou by som sa vas chcel spytat co je s mojou salviou ellegans (ananasova).
Priniesol som si ji domov v malom kelimku cca pred mesiacom /z bauma.., a nakolko z toho mini kelimku trcali z dola korienky,
tak som ju presadil do jedneho vedra (deraveho dole)... zatial do vedra samozrejme, lebo pojde na terasu cez leto :)

Hlina ktoru som namiesal bola 50% raselina - najlacnejsia :oops: + ciernozem (dazdovkami upravena hlina s konarikmi s travou z travnika a hnoja).

Akonahle som ju presadil, tak som odfaklil kazdej konceky, aby sa vetvila, nech je pekna.
Polievam akvariovou vodou..Umiestnena je na parapete, ale nie priamo nad radiatorom. Radiator je z piatich stupnov nadstaveny na 2jke, a aj to je len taky vlazny. Svetlo ma salvia asi od 8:00 do 14:00.

A teraz k problemu: zo zaciatku OK, ale potom zacali opadavat listy, a celkovo zacala zlknut.
Na koncoch salvie mam nejake pavucinky, a nieco v nich lezie. Zeby pavuci mali??? neviem, no nepaci sa mi to, lebo caj z tejto salvie je SUPEEER velmi chutny :geek:

Prikladam aj pokus o foto:

Prílohy:
DSCN4353.JPG
DSCN4353.JPG [ 174.24 kB | Zobrazená 8256 krát ]
DSCN4350.JPG
DSCN4350.JPG [ 174.83 kB | Zobrazená 8255 krát ]
Komentár súboru: celkovy pohlad
DSCN4350.JPG
DSCN4350.JPG [ 174.83 kB | Zobrazená 8258 krát ]
25 Okt 2012, 16:41

zeru ju roztocce. treba viackrat denne rosit vodou, dookola, to nemaju radi. a zvysit vlhkost vzduchu, znizit teplotu. viac svetla by sa takisto hodilo.
osobne by som ju najskor ocistil od pavucin a vysprchoval, potom nechal potopenu pod vodou asi den a potom umiestnil do studeneho sklenika, kde by som casto rosil.
alebo zohnat na jar dalsiu rastlinu...

25 Okt 2012, 20:13

Založený: 25 Okt 2012, 15:34
Vdaka Michal,

ked som videl tie pavucinky, tak som nepredpokladal ze to bude nejaka haved. Najprv som odstranil vsetky opadane listy, potom som ju poriadne pomocou rozprasovaca ostriekal vodou z RO, a nakonie prekryl takou bielou taskov cca priesvitnou, aby sa tam udrzala vlhkost. Samozrejme planujem rosit aj nadalej, len nech ta haved zmizne...

Mal by som este jednu otazku na teba:
Ked je rastlinka v takomto zubozenom stave, nemal by som ju pohnojit trochu?
Akoze nemam tu ziadne hnojivo, no matke zvyknem odkladat vodu z bordelom z akvafiltra do flias, a to by som tam mohol vykotit. Maminim kvetom ta voda ocividne prospieva :geek:

Hnojit/nehnojit?

M.

26 Okt 2012, 00:00

nedavno presadenu radsej nie, alebo ak, tak velmi slabou davkou. vyznam to vsak nema, cerstvy substrat je vyzivny dost.

26 Okt 2012, 00:55
Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  [ Počet príspevkov: 13 ] 

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.