Práve je 18 Máj 2022, 10:46

Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  [ Počet príspevkov: 43 ]  Prejsť na stránku 1, 2, 3  Ďalšia
Začiatky s turnera diffusa 
Autor Správa

Založený: 13 Aug 2008, 15:46
Odoslať Začiatky s turnera diffusa
Dobrý deň,

včera mi priateľ od Vás objednal rastlinku Turnera diffusa, tak by som sa chcel spýtať na začiatky pestovania tejto rastlinky. Čítal som tento príspevok, ale neviem, či sa mám riadiť podľa neho a pár vecí v ňom nechápem.

Rád by som vedel:
    - aký substrát je najlepší (asi rašelina, ale podľa toho, čo som čítal vedľa, neviem či zoženiem)
    - či je dobré presadiť rastlinku hneď ako príde do väčšieho kvetináča alebo ju nechať v pôvodnom
    - ako často zalievať
    - aké hnojivá používať a v akých množstvách
    - kam umiestniť rastlinku - mám dve možnosti - obývačka parapet, východná expozícia alebo moja izba, západná expozícia (väčšinu času spola zastreté)
    - je rastlinu možné cielene pestovať so zameraním na vysoký obsah vonnej látky, alebo vysoký rast

To je zatiaľ všetko, na čo som si spomenul
Za odpoveď ďakujem :)

//edit: práve čítam ako všetci vychvalujú hnojivo Kristalon start pre rast, je vhodné? Myslím, že zohnať sa dá ľahko

18 Aug 2008, 13:40

Založený: 11 Feb 2008, 11:11
Odoslať Re: Začiatky s turnera diffusa
Vhodný je akýkoľvek rašelinový substrát, ponuka je široká.
Rastlina príde voľnokorenná, takže treba ju ihneď posadiť do väčšieho kvetináča, min. cca 16-18cm.
Pokiaľ v izbe so západnou expozíciou nebýva príliš teplo, vyhovuje viac tá, je to však skoro jedno.
Čo sa týka hnojív, prihnojovať sa dá ako bežné izbové druhy rastlín, hnojivami pre vždyzelené rastliny, podľa návodu. Ak však dobre rastie, prihnojovať netreba, aspoň v novom substráte po presadení. Kristalon vhodný byť môže, ale nemám odskúšané. V každom prípade však hnojenie nemožno odporučiť, kým kvetináč nie je úplne prekorenený.
Vonné látky sa vo všeobecnosti najviac tvoria pri pestovaní v čo najlepších podmienkach, čiastočne tvrdých v porovnaní s bytovými, teda vonku na priamom oslnení.
Vcelku je toto ľahko pestovateľný druh, nemali by s ním byť problémy. Jediné, čo som si všimol je, že nemá rád nižšie zimné teploty, izbová je však bez problémov.

18 Aug 2008, 17:03

Pre istotu - posadiť do čistej rašeliny, alebo substrátu s určitým podielom rašeliny?

Mám si spraviť klietku, ktorú omotám priehľadným celofánom a mať v nej rastlinu prvých pár dní?
Prvý krát polejem rastlinku po presadení, ale ako zalievať potom?

18 Aug 2008, 19:11

Rašelinový substrát - substrát na báze rašeliny, može to byť rašelina s prídavkom rôznych zložiek, alebo rašelina upravovaná rôznymi látkami na požadované chemické vlastnosti. Porastie v každom, ide o to, že rašelina má vhodné fyzykálne vlastnosti, je vzdušná a drží vhodné množstvo vody.
Klietka by vyhovovala, aj keď bežne stačí zapichnúť dookola pár špajdlí a prehodiť igelitovým sáčkom.
Potom zalievať pravidelne, aby substrát bol stále vlhký. Frekvencia zálievky závisí od teploty prostredia.

18 Aug 2008, 20:58

No.. Bol som v tom, že mám doma nejaký substrát pre izbové rastliny, ale zistil som, že nemám ani za hrsť hliny. Dúfam, že do zajtra rána vydrží :(

19 Aug 2008, 20:23

Turnera je zasadená, dúfam že sa vzchopí, lebo teraz vyzerá vážne biedne :(
Obrázok
Zasadil som ju do tejto zeminy:
Obrázok
Polial zmesou prevarenej a vody a "točkovice" 1:1 a zakryl mikrotenovým sáčkom.

20 Aug 2008, 14:02

Substrát bude vhodný, aj rastlina by sa mala vzchopiť. Len treba držať vlhko. Akurát som si všimol, že máte posadené dve v jenom kvetináči. Zo začiatku to môže rásť dobre, ale neskôr si môžu konkurovať.

20 Aug 2008, 19:00

Zasadil som to, čo ste poslal :D
Ale mal som úplne inú predstavu o tom, ako bude turnera vyzerať, skôr som myslel, že to bude nízky košatý krík s malými suchými lístkami a myriádami žltých kvetov, ako sa dá nájsť na images.google. Ale nevadí, hádam sa mi podarí dosiahnuť aspoň podobný tvar :)

20 Aug 2008, 21:02

To áno, poslal som 2 turnery, jednu ako bonus...
Pozeral som niekoľko obrázkov na googli, trochu skresľujú, lebo rastlina tam vyzerá menšia ako v skutočnosti narastie. Ono to bude rozkonárená drevnatejúca bylina, ale asi od veľkosti 50-100 cm. Často rastú trochu hustejšie, kým sú malé, preto na niektorých fotkách to vyzerá košato. Ináč je dosť riedka aj keď je staršia a rozkonárená. Vtedy ale už dobre kvitne.

21 Aug 2008, 09:02

Zatial je stav rovnaký, včera večer som polial asi 100ml a dnes ráno zase 100ml. Nemôže to byť nedostatkom svetla?

21 Aug 2008, 12:46

Netreba byť netrpezlivý, zakorenenie tropických drevín, hoci korenia rýchlo, nemôže byť zo dňa na deň. Trvá to aspoň týždeň - dva. Zatiaľ by mala byť udržiavaná konštantne vysoká vzdušná vlhkosť a rozptýlené svetlo. Môže byť aj priame, pokiaľ nie je prílilš teplo. Prípadný problém sa prejaví uschnutím listov (nie len spodných, to je bežný jav), prípadne keď zaschne celý vrchol. A aj vtedy je možné rastlinu zrezať a potom nemá dôvod nezakoreniť, je len kratšia.
Zvýšením vzdušnej vlhkosti kompenzujeme znefunkčnenie koreňov, ktoré vzniká pri presádzaní. Najaktívnejšia časť koreňa sú koreňové vlásky, asi 1mm dlhé, veľmi tenké vlákna, ktoré bežne nie sú pozorovateľné. Tieto vlákna plnia hlavnú funkciu koreňa. Tá viditeľná časť koreňa je vlastne absorpčne málo funkčná štruktúra. Koreňové vlásky sú funkčné, len ak priamo vrastajú do substrátu. Pri akomkoľvek zásahu (presadenie) ich funkcia zaniká a musia sa vytvoriť nové. A to je fáza, v ktorej sa nachádza vaša rastlina. Zatiaľ má však väčší výpar ako príjem vody, preto tak vyzerá a preto musí mať úplne vlhko.

21 Aug 2008, 20:10

Pridávam ďalšie obrázky. Rastlina vyzerá, ako keby schla. Odpadli dva listy
ObrázokObrázok
A začali mi rásť v hline takéto srandy:
ObrázokObrázok

Zatiaľ som mal rastlinku zakrytú igelitom. Môžem ho už odstrániť alebo ho mám ešte nechať na pôvodnom mieste?

26 Aug 2008, 17:09

Podarilo sa mi načítať len jeden obrázok, neviem prečo. P1050996.JPG - tento. Akurát z neho rozpoznávam, že substrát je na báze kôry a nie rašeliny, to je veľmi zlé, v takomto akurát zhnijú korene. Moc mi nesedí (možno sa ale mýlim, videl som len obrázok...) s tým, čo bolo napísané na vreci. Nevyzerá ako z normálneho kompostu. Kompostovaná kôra je lacný materiál, preto jej je v obchodoch plno, ale náhrada rašeliny alebo listovky, mačinovky či iných kvalitných zložiek substrátov to rozhodne nie je. Obsah dreva v pôde viaže počas svojho rozkladu organické látky, teda takýto substrát je úplne chudobný na živiny. Takisto sa v ňom darí hubám, môže sa ľahko zapariť, pokiaľ naň zasvieti slnko a spolu s ním sa sparia aj korene, čo znamená koniec ich funkčnosti. Substrát s kôrou, ale len vo veľkých kusoch, je vhodný len pre epifyty (orchidey, nepenthesy,...).
Ja by som to presadil a kryt odstránil až po zakorenení.
Pokiaľ opadávajú len spodné listy, je to v poriadku, vždy spodné padajú a vrchné prirastajú. Ak odpadávajú práve naopak, tie najväčšie, môže to znamenať zahnívanie koreňov. Každopádne držte čo najvyššiu vzdušnú vlhkosť.

27 Aug 2008, 17:30

Rastlinu som presadil do nejakej nemeckej eko, bio a neviem ešte akej rašeliny (teda skor raselinovy substrat) :D
Ta velka ma hore nove vyhonky (ale jeden stary list zozltol), ale pri spajdli (o ktoru sa opiera) sa mi objavila plesen. Taka biela s jemnymi chlpkami. Staci vytiahnut spajdlu a vybrat tu plesen aj s nejakou castou pody s lyzicou?
Mam pocit, ze ta plesen je tam kvoli prelievaniu, ale zalievam ako ste mi povedal, ked zem vyschne, cize kazde tri dni trosku vody

02 Sep 2008, 14:57

Pokiaľ je pleseň len okolo špajdle, stačí ju vybrať (Je to slabý materiál, rozloží sa rýchlo. Ja používam bambusové špajdle, vydržia mnohokrát viac.). Miesto po plesni je dobré preliať vodou, trochu sa to tam popremiešava a vlákna, ktoré ani nevidíme sa narušia. A ešte upresnenie k tej vlhkosti, substrát by úplne presychať nemal, teda hlavne kým nezakorenia. Potom už znesie povrchový prísušok, celý substrát by však pri pestovaní tropických vždyzelených drevín nemal nikdy preschnúť. Vhodnú vlhkosť treba hlavne dobre odhadnuť.

02 Sep 2008, 19:17

Založený: 06 Sep 2008, 08:08
na tejto rastlinke mi začali žltnúť a opadávať lístky - je to normálne?

20 Sep 2008, 23:30

Tak som tu znova.
Malá damiánka už odišla úplne, neverím, že sa pozviecha, ale veľkej sa darí skvelo, rastie ako z vody :) Dnes som si ale všimol, že na starších listoch má drobunké hnedé dierky. Nie je ich veľa, na liste možno jedna, dve, ale radšej sa spýtam čo s tým :)

21 Sep 2008, 09:33

Dierky nemusia znamenať nič, možno su to stopy po vpichoch dákeho škodcu, či malý výskyt nejakej huby. Pokiaľ sa bude ich výskyt zahusťovať, priložte sem foto.

21 Sep 2008, 15:20

Tak hlásim môj ďaľší malý úspech - semienka. Je ich kopa, už som ich aj veľa omylom povysával, kým som zistil, čo to vlastne je. A teraz otázka - môžem vie vačky so semienkami vysypať do nejakého sáčiku a niekomu dať? Priateľka chcela damianu. Ako tie semienka zasadiť, chytia sa vôbec?

Ďakujem.

12 Jún 2009, 13:42

Výsev je jednoduchý. Trochu dlhšie trvá naštartovať rast, ale je to skôr o čase ako zvláštnych schopnostiach. Stačí vysypať na povrch vhodného substrátu a držať na svetle a vo vysokej vlhkosti (vitrína/fólia).

12 Jún 2009, 17:52
Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  [ Počet príspevkov: 43 ]  Prejsť na stránku 1, 2, 3  Ďalšia

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.