|
 |
 |
|
Práve je 22 Máj 2022, 05:13
|
Zobraziť témy bez odpovedí | Zobraziť aktívne témy
|
Stránka 1 z 1
|
[ Počet príspevkov: 2 ] |
|
Otázka ohľadom ochrany druhov
Autor |
Správa |
David
Založený: 18 Aug 2008, 16:58 Príspevky: 19
|
 Otázka ohľadom ochrany druhov
Prajem pekný deň. Vzhľadom na to, že sa veľmi rád prechádzam po okolí môjho bydliska, som už mal to šťastie nájsť aj zopár chránených druhov. Chcel by som sa ale spýtať. Treba takýto nález nahlásiť niekde na ochrane prírody? Bol by som nerád kedy tieto druhy z okolia vymizli, a to aj preto, že miestne družstvo si cez lokalitu, kde je výskyt najväčší, preháňa stádo kráv, ktoré to tam dosť devastujú. Prikladám aj zoznam druhov a zopár fotografií. Chránené druhy, podľa čeľadí: ranunculaceae: Clematis alpina, Aconitum moldavicum. liliaceae: Lilium martagon. campanulaceae: Adenophora liliofolia. orchidaceae: Dactylorhiza majalis, Orchis mascula, Platanthera bifolia, Epipactis helleborine, Epipactis atrorubens, Neottia nidus-avis, Ophrys insectifera, Gymnadenia conopsea, Neotinea ustulata, Listera ovata.
Ako vidíte, tak máme dosť pestrú paletu druhov z čeľade vstavačovitých. Preto by som ocenil akúkoľvek odpoveď.
|
29 Jún 2009, 12:32 |
|
 |
Michal Parvanov
Založený: 11 Feb 2008, 11:11 Príspevky: 586
|
 Re: Otázka ohľadom ochrany druhov
Nálezy hlásiť určite nikde netreba. Ak by ste mali záujem niekde ich publikovať, treba prehľadať vhodnú literatúru-publikácie a svoje poznatky vo forme článku poslať redakcii. Pokiaľ sa dobytok pasie na lúke dlhodobo, ekosystém je na to prispôspbený a pastva vyhovuje. V poslednej dobe je problémom práve opačný jav. Lúky, kde sa páslo sa kvôli ekonomickým tlakom neobhospodarujú, zarastajú inými agresívnejšími druhmi, ktoré vytlačia tie vzácne. Dobytok môže robiť problém ak je stádo neprimerane veľké a lokalita sa nachádza na území, kde často prechádza v úzkom rade.
_________________ PLANTAE - natural perception http://plantae.sk
|
06 Júl 2009, 10:56 |
|
|
|
Stránka 1 z 1
|
[ Počet príspevkov: 2 ] |
|
Kto je prítomný |
Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť. |
|
Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre
|
|
 |
|